Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.
‘Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού’ όπως έλεγαν οι σοφοί αρχαίοι μας πρόγονοι , οι δικοί μας κι όχι …των Αμερικανών που υπέπεσαν μετά το Βιετνάμ στην ίδια ταπεινωτική ήττα εκ νέου τώρα στο Αφγανιστάν.
Χτες έγινε υποστολή της Αμερικάνικης σημαίας στην Καμπούλ, οι Αμερικάνοι της πρεσβείας έφυγαν –ελάχιστοι έχουν μείνει-, όλοι οι ξένοι και πλήθη Αφγανών προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα αυτή μέσα σε κλίμα πανικού.
Όλο αυτό το σκηνικό με νεκρούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με δυτικά κράτη να μην μπορούν να οργανώσουν σωστά την απομάκρυνση των δικών τους ανθρώπων –η Γερμανία στο σύνολο πρέπει να μεταφέρει στη χώρα της εσπευσμένα 10.000 άτομα, μαζί και οι μεταφραστές Αφγανοί συνεργάτες τους κλπ-, δείχνει την πλήρη ανοργανωσιά της δύσης και την κακή εκτίμηση για την επέλαση των Ταλιμπάν και την χρονική στιγμή που θα έφταναν στην πρωτεύουσα. Κακή εκτίμηση, δηλαδή ελλειπές κύκλωμα κατασκοπείας κλπ.
ΟΙ Αμερικάνοι δεν διδάχτηκαν τίποτα από τον προηγούμενο ατιμωτικό πόλεμο τους στο Βιετνάμ και προχώρησαν σε ένα νέο εξίσου ατιμωτικό πόλεμο στο Αφγανιστάν 20ετούς κι αυτού διάρκειας. Νεκροί , τεράστιο κόστος και…
Η Αλαζονεία της εξουσίας.
Πριν 20 χρόνια και μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων στην Ν.Υόρκη στην Ουάνσιγκτον πίστευαν ότι δεν υπήρχε καμία δύναμη που μπορούσε να τους αντισταθεί,θεωρούσαν ότι μπορούσαν να διεξάγουν πολέμους και να τους κερδίσουν, όποιος κι αν ήταν ο αντίπαλος τους, όπου στην γη, και… εξήγαγαν δημοκρατία και οικονομία της αγοράς με την δύναμη των όπλων. Παρά την συντριβή τους στο Βιετνάμ…
Έτσι εισέβαλλαν στο Αφγανιστάν απ’ όπου είχαν φύγει οι Ρώσοι- αμέσως μετά κατέρρευσε το σύστημα Σοβιέτ-, και δοκίμασαν να εξαλείψουν ολοκληρωτικά τους Ταλιμπάν. Μόνο που η ιστορία τους διέψευσε…Οι Ταλιμπάν επιστρέφουν πανηγυρικά…
Ναι,στα 20 χρόνια σκοτώθηκαν πολλοί Αφγανοί αλλά και …Αμερικανοί, εκατομμύρια Αφγανοί έγιναν πρόσφυγες, τεράστια κεφάλαια σπατάλησαν οι Αμερικάνοι, και… η αποτυχία να αποκτήσει η χώρα αυτή πολιτική και θεσμική σταθερότητα αποδεικνύεται,πανηγυρικά(; )Δραματικά(;) με την σε μόλις 10 μέρες επέλαση και κατάκτηση της χώρας από τους Ταλιμπάν, αυτούς για τους οποίους έγινε ο 20ετής πόλεμος…
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 κυριάρχησε στη Δύση η λογική όπου υπάρχουν προβλήματα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο στρατιωτική και ότι μετά… μπορούσε να ξαναφτιαχτεί μια χώρα υπό την καθοδήγηση της Δύσης!!!(βλέπε και Συρία).
Μια πολιτική που εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πλήρως αποτυχημένη,αλλά και απόδειξη του πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η «αυτοκρατορική» αλαζονεία, πόσο κακός οδηγός για τη χάραξη πολιτικής,ιδίως σε μια περιοχή που πάντοτε μπορούσε να ταπεινώνει αυτοκρατορίες. (βλέπε Μ.Αλέξανδρος, Άγγλοι, Ρώσοι και τώρα Αμερικάνοι).
Αλήθεια ποιοι είναι οι Ταλιμπάν;Οι Ταλιμπάν προέκυψαν μέσα από ένα περιβάλλον ισλαμιστικών ένοπλων ομάδων που πολεμούσαν κατά τους Σοβιετικούς και τις οποίες ενίσχυαν και εξόπλιζαν οι ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι …έπρεπε και οι Σοβιετικοί να αποκτήσουν το δικό τους Βιετνάμ.Και τώρα οι Ταλιμπάν ‘φυλάνε’ την πρεσβεία των Ρώσων που δεν έφυγαν… Και τώρα οι ΗΠΑ ξαναζούν μια μεγάλη ήττα. Τι ειρωνεία…
Τώρα στο Αφγανιστάν επιστρέφουν στην εξουσία αυτοί που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχαν εκδιωχθεί και τσακιστεί.Μεγάλη ιστορική αποτυχία των ΗΠΑ.
Παρέμειναν ως δύναμη κατοχής για μία ή δύο δεκαετίες και κατόπιν αποφάσισαν να διχάσουν τους Αφγανούς προκαλώντας εμφύλιο. Πιθανόν αυτός ο εμφύλιος να συνεχίζει να μαστίζει την χώρα από εδώ και πέρα, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Το αναπόφευκτο…
Για τις ΗΠΑ η ήττα στο Αφγανιστάν αποτελεί το κύκνειο άσμα της μετασοβιετικής μονοπολικής υπερδύναμης. Όπως η αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν μετά από δέκα χρόνια κατοχής σήμανε το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν σηματοδοτεί με τον πλέον συμβολικό τρόπο την έναρξη ενός τριπολικού παγκόσμιου συστήματος ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα για τον έλεγχο τόσο της Ευρασίας όσο και του κόσμου όλου.
Πανικός, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν και θυμήθηκα την Ρουάντα- τη θυμάστε;-, όπου οι Γάλλοι έσωσαν-φυγάδεψαν μέχρι και …το σκύλο της πρεσβείας τους κι άφησαν πίσω τους βορά στα χέρια των εχθρών τους ντόπιους συνεργάτες τους…
Εδώ και στο τι θα πράξει ο Αμερικάνος πρόεδρος όσο αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα και την διαφυγή στη δύση συνεργατών της Αφγανών θα κριθούν πολλά για τον πρόεδρο της τέως υπερδύναμης…
Η σύμμαχος των ΗΠΑ Αλβανία δήλωσε έτοιμη να φιλοξενήσει 2.000 Αφγανούς συνεργάτες των Αμερικανών, η Τουρκία θέλει να εργαστεί από κοινού με το Πακιστάν για μια σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν προκειμένου να ανακόψει μια συρροή προσφύγων από την εμπόλεμη αυτή χώρα όπως δήλωσε χτες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τα συγχαρίκια…
Ο μουφτής του σουλτανάτου του Ομάν, -η κορυφαία θρησκευτική αρχή στο κράτος του Κόλπου-, εξέφρασε προχθές Δευτέρα τα συγχαρητήρια του «στον Αφγανικό λαό» για τη ‘νίκη του επί των εισβολέων’ κι αυτό είναι το πρώτο συγχαρητήριο μήνυμα προς το ισλαμιστικό κίνημα από θρησκευτική αρχή στον Κόλπο.
Πολλές κυβερνήσεις –όπως μας πληροφορούν τα διεθνή ΜΜΕ-,στην περιοχή έχουν ήδη αντιδράσει, αλλά για να τονίσουν την ανάγκη να… αποκατασταθεί η σταθερότητα και να… προστατευθούν οι άμαχοι.
Εδώ να θυμίσω πως όταν βρισκόταν στην εξουσία, το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν αναγνωριζόταν παρά από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν.
<Είμαι ο τέταρτος πρόεδρος που ηγείται της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν – δύο Ρεπουμπλικανοί, δύο Δημοκρατικοί. Δεν θα κληροδοτήσω αυτόν τον πόλεμο σε έναν πέμπτο>, δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιτεν.
Αλλαγή στρατηγικής 180 μοιρών (;) της Ουάσινγκτον η οποία ανήμπορη να κατατροπώσει τους Ταλιμπάν στα ορεινά αποφάσισε να αποχωρήσει η ίδια από το σύνολο της χώρας. Ορεσείβιοι Αφγανοί με ελαφρύ οπλισμό συνέτριψαν τα πανίσχυρα υπερσύγχρονα οπλικά μέσα της Δύσης. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Και, αλήθεια σκέφτηκε η Ουάσιγκτον αν ο Αμερικανικός λαός δεν έχει ξεχάσει τους Δίδυμους Πύργους; Σε αυτή την περίπτωση ποιο θα είναι το αντίκτυπο αυτής της συντριβής στο εσωτερικό των ΗΠΑ;
Φωτογραφίες-πληροφορίες: ΑΠΕ.
Για την diafaneia.eu
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.